Huksittande – rörlighetsövningen alla borde göra en liten stund varje dag

Hej tisdag och back to work igen! Tänker att vi drar igång första jobbdagen efter påskledigheten med ytterligare en rörlighetsfavorit som jag gärna gör varje dag. Jag kommer ihåg när jag började sitta på huk. Min kropp var stel som en pinne och det kändes helt OMÖJLIGT att jag en dag skulle kunna sitta ner med hälarna kvar i marken utan att ha ryggen i form av en ostbåge. Men övning ger färdighet och jag brukar tipsa alla jag coachar om att plocka in huksittande i sin vardag.

Huksittande är en grym rörlighetsövning som dessutom stärker benen och stimulerar cirkulationen runt bäcken och bål. Tänk på alla småbarn som sitter på huk som om det vore det mest naturliga i världen. Och det är det ju också, bara det att vi blir allt stelare ju äldre vi blir och till slut känns ett huksittande som det konstigaste kroppen kan utsättas för. Så, dags att börja öva!

Gör så här: Sätt dig på huk och placera armbågarna på insidan av knäna, tårna ska gå i samma linje som knäna. Sträva efter att ha hela fotsulorna i marken, lägg annars en ihoprullad handduk eller en rullad yogamatta under hälarna för att lättare komma ner. Pressa armbågarna lätt mot knäna, försök att slappna av i positionen och andas långa djupa andetag.

När du känner dig bekväm i ditt huksittande kan du utveckla övningen genom att sätta i ena handen i marken (pressad mot insidan av knät) och lyfta den andra armen rakt upp. Låt blicken följa den lyfta armen och du kommer att känna  en skön öppning i bröstet. Växla från sida till sida.

Positionen stimulerar cirkulationen i underlivet och runt buken, vilket är bra för matsmältningen. Den stärker även benen, sträcker ut ryggraden och ländryggen, mjukar upp i höfterna och jobbar med ryggradsrotation och öppning i bröstet om du lägger till armlyftet.

Läs också: Axelrotation över huvudet – rörlighetsövningen jag alltid återkommer till

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!