5 uppiggande skönhetsprodukter jag gillar lite extra just nu

Jag har firat nästan varenda påsk tillsammans med släkten på pappas sida uppe i Mårdsund där jag växte upp, men i år har mamma och pappa kört söderut och vi stannar kvar här i Stockholm. I eftermiddag står min mosters påskbuffé på schemat och i morgon äter vi middag hos Johns föräldrar. Hur mycket jag än tycker om att åka hem till Jämtland så måste jag säga att det känns väldigt skönt att vara kvar i stan i år – och samtidigt få träffa hela familjen!

Tidigare i veckan tipsade vi på Metro Mode-redaktionen om våra skönhetsfavoriter (du hittar dem här!) och det fick mig att börja fundera över andra produkter jag ofta använder och gillar. Så låt oss inleda den här påskaftonen med några fler tips – här är fem uppiggande och välgörande favoriter som står på första parkett i mitt badrumsskåp. Och glad påsk hörrni!

Peony EdT från Stella McCartney

Under våren gör vi på redaktionen ett parfymtest och jag smygstartar redan nu genom att tipsa om den här fräscha och våriga doften från Stella McCartney. Peppriga blomnoter möter mustig ambra och den har numera officiellt konkurrerat ut Armani Sì som jag tidigare haft som nummer ett. Att flaskan är vackert rosaskimrande är en välkommen bonus!

Citrus body lotion från Weleda

Naturliga hudvårdsmärket Weleda är ekologiskt certifierade och jag har testat många av deras produkter. Vissa av dofterna har jag lite svårt för men den här är grym. Uppfriskande och uppiggande! Krämen har en lätt konsistens som snabbt går in i huden och återfuktar bra. Den har blivit en storfavorit i badrumsskåpet.

The Ritual of Dao bed & body mist från Rituals 

I julas fick jag Rituals adventskalender av John och om jag inte redan hade en hel del produkter från det här ljuvliga märket så hade jag det definitivt efter 24 luckor…! En av favoriterna är den här sängmisten (som även kan användas på kroppen) som jag har på nattduksbordet och brukar ofta spraya några gånger innan jag lägger mig. Doften och ingredienserna har en lugnande effekt på kroppen.

Thermal spring water fuktspray från Avène

En annan favoritmist, men den här är till ansiktet. En prisvärd klassiker från franska Àvene som både lugnar och piggar upp huden. Jag har den stora flaskan hemma i badrumsskåpet medan den lilla får följa med i väskan till jobbet (perfekt att spraya efter några timmar vid datorskärmen) och på resan.

Baby pregnancy body oil från Estelle & Thild

Ända sedan min mage började växa har jag smörjt in huden med den här oljan efter duschen. Den är doftfri och innehåller en blandning av kallpressade ekologiska oljor som ska förbättra hudens elasticitet, men det jag främst märker är att den hjälper mot kliande hud. Och sen känns det såklart fint att massera lilla pyret också.

God morgon! (och varför det inte är så konstigt att jag är trött)

Jag har alltid varit en morgonpigg en som mer eller mindre hoppar upp ur sängen när alarmet ringer. Nåja, hoppar och hoppar… Men ni förstår vad jag menar! Jag gillar att träna på morgonen. Äta på morgonen. Jobba på morgonen. Umgås med andra på morgonen. Allt jag gör, gör jag med lite mer klarhet och energi tidigt på morgonen.

Men även om jag har varit relativt förskonad från morgonillamående under de senaste månaderna så har jag varit väldigt mycket tröttare än vad jag i vanliga fall är. Väldigt mycket tröttare. Det är en svåraccepterad känsla för en som vanligtvis har sin prime time under morgontimmarna (och som gärna är uppe med tuppen oavsett om det är helg eller vardag).

Men sen inser jag, när jag tar mitt förnuft till fånga, att det självklart inte är så konstigt. Det är inte konstigt att jag just nu är tröttare på morgonen, under dagen och på kvällen. Att jag inte orkar lika mycket som jag brukar i vanliga fall. Att kroppen känns annorlunda; att det sträcker, drar och spänner på ställen jag aldrig känt av förut.

Jag bakar ju faktiskt en liten unge här inne! Ett nytt liv som går från att vara ett pytte embryo till att bli en färdig människa, med allt vad det innebär. Jag behöver påminna mig själv om att det kräver energi (och inte så lite heller). Att det är fysiskt och mentalt omöjligt att jag skulle kunna hålla igång allt annat på samma nivåer som tidigare medan kroppen går igenom en process som denna. Och då menar jag verkligen inte att ”åh vad synd det är om mig för att jag är trött”. Det är inte synd om mig, tvärtom!

Men att jag inte längre studsar upp ur sängen på morgonen, att jag ofta vill ligga kvar i sängen trots att det är en vanlig onsdag eller att jag definitivt skulle behöva ta fler vilopauser under dagen – det är varken fel eller konstigt. Det är något jag vill påminna alla er andra gravida om också. Ingen känner dig och din kropp bättre än du själv. Du gör ingen en tjänst genom att förneka kroppens signaler. Det är inte coolt att försöka vara den som ”orkar hålla igång i 180 knyck trots att vattnet går vilken sekund som helst”.

Att ta sig tid för återhämtning och vila å andra sidan, det är coolt, smart och hälsosamt – för dig och din bebis.

Och med det sagt så häller jag upp en kaffekopp till, hugger in på min kanelbulle och vinkar av make och hund som går ut på morgonpromenad. Tror jag ska läsa några sidor i min bok också innan jag går upp. Frukost i pyjamas framför Nyhetsmorgon? Yep, låter som en alldeles strålande idé.

Axelrotation över huvudet – rörlighetsövningen jag alltid återkommer till

En av mina favoritövningar för att väcka, starta igång och öppna upp kroppen är att göra en axelrotation (antingen med en pinne eller ett gummiband) över huvudet.

Börja framför kroppen genom att greppa tag om bandet eller pinnens ändar med raka armar. Flytta sedan bandet/pinnen över huvudet till baksidan av kroppen genom att rotera armarna över axelleden. Vänd på rörelsen och gör samma sak tillbaka till framsidan. Justera bredden mellan händerna så att du kan behålla raka armar genom hela övningen. Du jobbar med rörligheten i fram- och baksida axel, rotatorkuffen (fyra muskler som stabiliserar axelleden) och stora bröstmuskeln.

   Fotot är taget förra sommaren hemma hos min kollega Cassandra vid hennes ljuvliga hus på Ekerö

Jag använder antingen ett gummiband med medel- till hårt motstånd eller en pinne, ett kvastskaft eller skaftet till skurmoppen fungerar alldeles utmärkt. Gör den när du vaknar på morgonen, när överkroppen känns stel under arbetsdagen (hej inåtroterade axlar vid skrivbordet!) eller före och under styrkepasset. Jag måste faktiskt genast se till att skaffa en pinne till redaktionen. Tidigare hade vi ”klockan 3-stretch” varje eftermiddag men av någon anledning så tappade vi rutinen. Dags att plocka upp den igen!

Mitt bästa tips till dig som också väntar barn: Gå en gravidyogakurs!

Även fast jag har en bred träningsbakgrund och är inbiten yogi så visste jag redan i ett tidigt skede i graviditeten att jag ville gå en gravidyogakurs. Valet föll på Jennie Liljefors kurs, både för att jag tycker så mycket om hennes mysiga studio Altromondo och för att Jennie är en av de mest kunniga och förtroendeingivande lärarna jag vet. Hennes aura och energi ger mig kraft.

Kursen är på sex veckor och vi har precis avslutat det tredje passet. Jag började alltså i vecka 30 vilket kändes alldeles lagom för mig. Innan dess har jag gått på ”vanliga” klasser där jag anpassat rörelserna en del och yogat hemma med streamingtjänsten Yogobe, som jag också tycker att ni ska kolla in. Jag yogar som sagt redan mycket men det har varit guld värt att få Jennies tips på hur man kan modifiera positionerna för att de ska passa gravidkroppen på allra bästa sätt.

Jennie har precis släppt boken Healing Yoga: Den läkande kraften – och i höst kommer hennes gravidyogabok

Det fina är att gravidyoga passar alla, oavsett om du aldrig har yogat tidigare eller är en van yogi. Jag kan inte nog poängtera hur helande yoga är för kroppen och sinnet – något som ju passar ypperligt under en graviditet. Du lär känna din kropp, stärker upp, jobbar med rörlighet och stabilitet i kombination med den viktiga andningen som gör stor skillnad både i kroppens förberedelser inför och under själva förlossningen, som en hjälp genom värkarbetet.

En liten oas mitt i storstadsstressen

Ni ser de där små sprayflaskorna i hörnet? Gudomliga! Jag kommer att skriva mer om dem i ett kommande inlägg

Yogapositioner i all ära, men de allra finaste stunderna under passen är när vi antingen sitter i meditationsställning eller avslutar vår praktik i liggande ställning, savasana, och Jennie ber oss att tänka på det lilla livet inne magen, fundera över vem hen är och vad hen gör just i den stunden. När jag sitter där försvinner allt annan runt omkring. Det skapas en väldigt kraftfull dynamik när så många kvinnor med sina små blivande barn i magarna samlas i ett och samma rum. Jag brukar tänka att det känns som om jag har lindats in i bomull och under 75 minuter placerats i en fristad där jag slipper all stress och jäkt utanför dörren. Det är väldigt fint och något jag önskar att alla andra gravida också får uppleva.

I dag fick vi med oss ett mantra som jag genast la in i min nyskapade BB-spellista (då jag kände direkt att den kan ge mig styrka och lugn). Det heter Gāyatrī Mantra och är ett mantra till solen, awakening to the sun.

Jag kommer att lyssna på och använda mantrat i min yogapraktik inför dagen då det är dags att välkomna vårt nya lilla liv till världen.

Gāyatrī Mantra
oṃ bhūr bhuvaḥ svaḥ
tatsaviturvareṇyaṃ
bhargo devasyadhīmahi
dhiyo yo naḥ prachodayāt

Att träna som gravid – därför är det så bra och så här tänker jag

Inför mina månader som gravid var min stora förhoppning att jag skulle orka (och vilja) fortsätta träna.

Träningen har alltid varit en stor del av mitt liv, både på fritiden och på jobbet. Jag mår som allra bäst när jag är fysiskt aktiv och om det är något jag lärt mig under mina år som tränare är hur väl det stämmer in på ja, i stort sett alla andra människor också – så länge man hittar rätt nivå och upplägg.

Den gamla myten om att träning för gravida skulle vara farligt är som tur var inte lika levande längre, men det finns fortfarande många farhågor och onödiga orosmoment kopplade till en aktiv gravidlivsstil. När jag blev gravid var det många som sa ”nu måste du lugna ner dig – du kan inte träna på lika hårt som du brukar”. Vilket såklart är helt sant. Kroppen går igenom en stor förändringsprocess när den under nio månader ska baka ett eller flera små nya liv. Men att det bästa för en kvinna, som går igenom en ”normal” graviditet, skulle vara att röra sig så lite som möjligt fram till förlossningen – det är verkligen inte fallet. Det är som min barnmorska och go to gravidträningsexpert Maria Wigbrant brukar säga. Om du ska springa ett maraton så förbereder du dig knappast genom att ligga på soffan månaderna innan loppet. Att föda barn är en stor fysisk och mental påfrestning och om du kan och orkar så gör du kroppen en stor tjänst genom att träna igenom musklerna och hjärtat så att du har en bra grund inför dagen D. För att inte tala om hur det kommer att underlätta själva graviditeten OCH tiden efter förlossningen då du har ett litet barn att bära runt på.

Men som sagt, om du är van att träna hårt som icke-gravid så kommer du behöva justera ditt upplägg. Och det fina är att det ofta gör sig själv, din kropp är smart och kommer att tala om när något inte känns rätt.

Några riktlinjer att utgå ifrån:

– Om du varje vecka får in cirka 150 minuter rörelse som ökar din puls och gör dig andfådd så har du lagt en grymt bra grund.

– Vardagsmotion är toppen! Jag har en bit att gå från och till bussen varje dag plus att jag försöker tänka på att ta mikropauser under arbetsdagen då jag går en extra runda på kontoret (till exempel till kaffemaskinen i andra sidan av lokalen istället för den som ligger närmast). På morgonen och kvällen sträcker jag ut några minuter på min yogamatta. Många bäckar små.

– Fokusera på att stärka upp kroppens hållningsmuskler (posturala muskler), det vill säga ryggen (långa raka ryggmuskeln och kappmuskeln), höftböjaren, sätet, framsida lår, vaderna och den inre bålstabiliteten/bäckenbotten.

– Tänk också på att produktionen av hormonet relaxin ökar från ungefär mitten av graviditeten. Relaxinet hjälper kroppen att anpassa sig efter barnets tillväxt genom att mjuka upp leder och ledband. För att inte bli skadad är det därför bra att plocka bort hopp och övningar som tar dig till ytterlägen eller som snedbelastar, till exempel utfall och andra enbensövningar.

Behöver du några övningar att komma igång med? Här hittar du två gravidträningspass som jag fotade tillsammans med Maria:

Gravidpass 1

Gravidpass 2

Övningarna tränar tillsammans igenom hela kroppen och kan köras genom hela graviditeten. Det bästa är att du, med några enkla redskap, kan träna hemma – något som har varit en viktig nyckel i min egen gravidträning. Speciellt de dagar då jag kanske bara orkar några få övningar.

Jag är i vecka 32 nu och håller igång så mycket jag orkar. Jag går promenader mer eller mindre varje dag och kompletterar med styrketräning (20-30 minuter per pass) och yoga 4-5 gånger i veckan. Allt vad prestation och resultat heter får vänta till senare, det jag eftersträvar just nu är att stärka upp, underlätta för och förbereda min kropp så gott jag kan. 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!