Kirtan Kriya – ett enkelt meditationsmantra för mental balans

I min gravidyogaguide skrev jag om olika meditationsformer och här kommer ytterligare ett tips som jag tycker att ni ska testa! Det är en kundalinimeditiation där du sjunger ett enkelt och stärkande mantra.

Meditationen kallas Kirtan Kriya där kirtan är sanskrit för ”sång” och kriya är en rörelsesekvens inom kundaliniyoga. Den är effektiv för att skapa mental balans (om du till exempel kommer hem från jobbet efter en tuff dag) och väldigt fin att göra som gravid. Kirtan Kriya passar särskilt bra för nybörjare eftersom den är så enkel att följa. När du fokuserar på att sjunga mantrat finns inte lika stort utrymme för utomstående tankar som vill sno din uppmärksamhet. Då är det lättare att landa i nuet.

Kirtan Kriya – så gör du

Meditationen består av ett mantra med fyra ljud, Saa, Taa, Naa, Maa, där:

Saa betyder födelse eller oändlighet.

Taa betyder liv.

Naa betyder död eller fulländning.

Maa betyder återfödelse.

Sätt dig med korslagda ben på golvet (gärna med sittbenen på en filt, ett bolster eller hårdare kudde så att höfterna är högre än knäna) eller på en stol med båda fötterna stadigt på marken. Slut ögonen och vila händer på knäna med handflatorna uppåt.

I 11 minuter, följ den här sekvensen:

Sjung mantrat högt i 2 minuter.

Sjung mantrat viskande i 2 minuter.

Sjung tyst för dig själv i 3 minuter.

Sjung mantrat viskande i 2 minuter.

Sjung mantrat högt i 2 minuter.

Medan du sjunger Saa, Taa, Naa, Maa, rör tummen med ditt pekfinger (sjungandes Saa), tumme till långfinger (Taa), tumme till ringfinger (Naa) och tumme till lillfinger (Maa).

Avsluta med att sträcka upp armarna i luften och skaka ut kroppen medan du tar ytterligare några djupa andetag in och ut.

Du kan göra meditationen på egen hand (med en timer) men jag sjunger gärna till musik. På Spotify finns bland annat det här spåret:

Kirtan Kriya (short version)

Lycka till med din meditation!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!