Snabbt, gott och yogiskt middagstips: Kitchari!

Nu ska ni få ett riktigt snabblagat och näringsrikt recept! Kitchari är en traditionell indisk rätt som ofta rekommenderas i yogakretsar och inom det ayurvediska hälsosystemet och för mig är det en perfekt slänga-ihop-snabbt-middag som både smakar och gör gott.

Ordet kitchari betyder ”blandning” och består av en mix av ris, mungbönor eller linser och grönsaker som kokas tillsammans till en gryta som smaksätts med olika hälsosamma kryddor. Jag tycker att den passar utmärkt som vardagsmiddag eller till att fylla lunchlådorna med. En helgdag som denna är det ju perfekt att fylla på med ett gäng lådor i kylen.

Jag gjorde en stor sats i går med ingredienser som fanns hemma. Det fick bli röda linser till basmatiriset och som grönsaker hade jag sojabönor, hackad broccoli och rödlök. Spiskummin och gurkmeja är två av mina favoritkryddor – och de passar perfekt i kitchari. Jag la till ingefära, salt och en tandoori masala-blandning där det, förutom de kryddor jag nyss nämnt, även ingick lite chili och koriander.

Kitchari är en mättande, näringsrik, lättlagad och plånboksvänlig gryta. Den blir dessutom härligt gyllengul i färgen. Här nedanför ser ni hur jag gjorde, med inspiration från ett recept i Ayurvedisk vegetarisk kokbok av Cecilia Kjerrulf (1999).

Kitchari med linser
4 portioner

Ingredienser:
3 dl röda linser
3 dl basmatiris
3 dl hackade grönsaker, röd lök, broccoli och sojabönor (här kan du använda vilka grönsaker du vill, till exempel paprika, morötter, tomat och blomkål)
12 dl vatten
2 tsk spiskummin
2 tsk gurkmeja
1 tsk malen ingefära
1 tsk salt
3 msk kokosolja (du kan också använda smör)

Gör så här:
1. Ta fram en stor kastrull och klicka i kokosoljan som du fräser kryddorna i någon minut, det ger mer smak åt rätten.
2. Häll på vatten, ris, linser och hackade grönsaker i kastrullen tillsammans med kryddorna och låt koka tills allt är mjukt, cirka 10-15 minuter.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!