Här kommer ett alldeles utmärkt middagsrecept att svänga ihop en tisdag som denna. Vi åt den här smarriga vegorätten förra helgen och det är min eminente make som står för kompositionen. Ugnsbakad aubergine med en mustig och kryddig tomatsås (John är grym på tomatsås) – och så massor av parmesan. Osten kan såklart uteslutas för en helt grön rätt. Dags att kolla på receptet!
Johns ugnsbakade aubergine med mustig tomatsås
Ingredienser:
2 aubergine
1 burk krossade tomater (viktigt med bra kvalitet)
tomatpuré
100 g riven parmesanost
1 gul lök
1 torkad chilifrukt
2 msk olivolja + olivolja att steka i
4 pressade eller rivna vitlöksklyftor
vitvinsvinäger
bladkryddor efter eget tycke (tex basilika, timjan, rosmarin)
spiskummin
salt och peppar
torrostade pinjenötter
basilikablad för dekoration
Gör så här:
Bakad aubergine
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Halvera auberginerna och skär rutmönster i varje halva. Lägg dem i en ugnsfast form.
3. Blanda olivolja, vitlöksklyftor, salt och peppar som du gnider in i auberginehalvorna. Baka mitt i ugnen cirka 40 minuter (ta ut formen de sista fem minuterna för att lägga på tomatsåsen).
Tomatsås
4. Hacka den gula löken, vitlöksklyftorna och den torkade chilifrukten.
5. Fräs i rikligt med olivolja tills löken är mjuk utan att ha fått färg. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med, det ger en fyllig och lite rökig smak.
6. Häll i de krossade tomaterna och skvätt över lite vitvinsvinäger för syran. Smaka av med salt, peppar, bladkryddor och spiskummin. Ringla över lite honung om såsen behöver mer sötma.
7. Låt såsen puttra, ju längre desto bättre – den blir godare och fylligare om den får reduceras en del. Mot slutet, häll i halva mängden parmesan.
8. Ta ut auberginen, fördela tomatsåsen och resten av osten över halvorna. Baka allt tillsammans i cirka 5 minuter så att osten smälter. Servera med basilikablad och torrostade pinjenötter.